• 1.jpg
 • 2-1.jpg
 • 2.jpg
 • 3-1.jpg
 • 3.jpg
 • 5-1.jpg
 • 5-2.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 8-1.jpg
 • 8.jpg
 • 13.jpg
 • 15.jpg
 • 16.jpg
 • 17.jpg
 • 18.jpg
 • 19.jpg
 • 20.jpg
 • 21.jpg

Susreti 2018.

„55. ŠIMIĆEVI SUSRETI 2018.“

SS jumbo plakat 2018

SS plakat 2018

SS pozivnica 2018

SS pozivnica 20182

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------

Svečanost otvaranja 55. Šimićevih susreta

 

Svečanosti otvaranja ovogodišnjih Susreta privukao je veliki broj zainteresiranih koji su popunili sportsku dvoranu Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama. Voditeljica programa Ivana Bošnjak je predstavljala program. Sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Grude Marija Leko i Sanja Vukoja 4 razred, izveli su E.Grieg Anitras dance na glasoviru četveroručno i Marko Knezović i Ante Grizelj, 3 razred P. Fries Polka, harmonika duo. Učenici grudskih škola govorili su stihove Antuna Branka Šimića. Bili su to Mate Boban iz Osnovne škole Sovići koji je recitirao pjesmu “Ah evo opet”,Petra Tomas iz Osnovne škole Drinovci s “Mi mučimo se”, Luca Mikulić učenica Osnovne škole Grude predstavila se pjesmom “Molitva na putu” i na koncu učenica Srednje škole Grude Antonia Kvesić odrecitirala je Šimićevu pjesmu “Radosna noć u gradu”.

Kao predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta te kao načelnik i domaćin u Grudama nekoliko riječi dobrodošlice i zahvale uputio je Ljubo Grizelj.

Privilegija Otvaranja ovogodišnjih Susreta pripala je Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i športa, koja je istaknula potrebu održavanja ovakvih priredbi koje evo ove godine bilježe svoje 55. izdanje.

Izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti koje je nazvao “Govorite li hrvatski” glumac Joško Ševo iz Zagreba priredio je publici u dvorani izvanredan kulturni događaj.

Grude, 30. travnja 2017

 

 

 


 

 ------------------------------------------------------------------------------------------

Odluka o mladim likovnim umjetnicima - 55. Šimićevi susreti

Odluka

 

o dodjeli nagrade za najbolje  mlade likovne umjetnike do navršenih 25 godina starosti.

Na raspisani natječaj Organizacijskog odbora Šimićevi susreti 2018., za dodjelu nagrada mladim likovnim umjetnicima, pristiglo je 44 rada na razini osnovnih škola i 10 na razini srednje škole.  

Prilikom izbora nagrađenih radova, povjerenstvo je pročitalo pjesmu Antuna Branka Šimića, koja je učenicima poslužila kao inspiracija i nakon toga pogledao likovno djelo. Kod izbora najboljih radova, presudila je atmosfera koju je djelo odražavalo, naboj emocija koje su autori likovnih uradaka jasno iščitali u Šimićevoj poeziji i prenijeli na platno, kao i način rada, tj. tehnički kriteriji koju su dovedeni do zavidne razine.

OSNOVNE ŠKOLA:

3. MJESTO: Petra Vlašić, učenica VI. b. razreda OŠ fra Stjepana Vrljića, Sovići; pjesma POD JABLANIMA

2. MJESTO: Matej Tomas, učenik VIII. razreda, OŠ Ruđera Boškoviča, Grude; pjesma OPOMENA
     
1. MJESTO: Marija Šimić, učenica IX. razreda, OŠ fra Stjepana Vrljića, Sovići; pjesma NA POVRATKU KUĆI (Ah, evo opet)
1. MJESTO: Anica Perić, učenica VIII.c., OŠ Antuna Branka I Stanislava Šimića, Tihaljina; pjesma; Bilo je nekoć

 
SREDNJA ŠKOLA:

1. MJESTO: Ivan Šimić, učenik IV. razreda Gimnazija Antun Branko Šimić, Grude; pjesma Ponoć

 

 

 

Prosudbeno povjerenstvo:

Andrijana Mlinarević-Cvetković, predsjednica

Ilija Skočibušić, član

Svetislav Cvetković, član

 

 

U Širokom Brijegu, 01.svibnja 2018.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nagrada mladih pjesnika - 55. Šimićevi susreti 2018.

Odluka

o dodjeli nagrade za najbolje mlade pjesnike do navršenih 25 godina starosti koji do sada nisu objavili nijednu zbirku!

Na raspisani natječaj Organizacijskog odbora Šimićevi susreti 2018., za dodjelu nagrada mladim pjesnicima pristigao je znatan broj pjesničkih uradaka. Nakon iščitavanja istih Prosudbeno je povjerenstvo odlučilo istaći najbolje:

 

OSNOVNE ŠKOLE:

3. MJESTO: Sara Jukić, učenica VIII. razreda OŠ "fra Marijan Šunjić", Stojkovići
2. MJESTO: Antonela Sablje, učenica IX. razreda OŠ "fra Stipana Vrljića", Sovići
1. MJESTO: Lucija Bošnjak, IX. razreda OŠ "Petra Bakule", Mostar

SREDNJE ŠKOLE:


3. MJESTO: Ivan Tikvić, učenik Elektrotehničke škole "Ruđera Boškovića", Mostar
2. MJESTO: Mihaela Katava, učenica IV. razreda SŠ "Ivan Goran Kovačić", Kiseljak
1. MJESTO: Ana Zadro, učenica IV. razreda Opće gimnazije SŠ "Antuna Branka Šimića", Grude

 

SVEUČILIŠTE /FAKULTET/


2. MJESTO: Anamarija Čolak, studentica Svečilišta u Mostaru
1. MJESTO: Ivana Čović, studentica Fakulteta Zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru

 

Prosudbeno povjerenstvo:

Mladen Leko, predsjednik

Marijana Čuljak, član

Mirela Knezović, član

Suzana Pešorda, član

· 

Grude, 2. svibnja 2018. godine

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mostar se prigodnim programom prisjetio velikog pjesnika Antuna Branka Šimića

U prostorijama Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru održan dio programa manifestacije 55. Šimićevih susreta.

Povodom ove manifestacije održani su poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (autor Ivan Volić) pod vodstvom porf. Tine Laco, te polaganje cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića u parku Nobelovaca u Mostaru.

Ivan Sivrić predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne istaknuo je da je ova manifestacija jedna u nizu manifestacija koje se održavaju u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, a istima se želi obilježiti 120 obljetnica rođenja velikog hrvatskog pjesnika Antun Branka Šimića.

„Šimićevi susreti se održavaju na onim mjestima gdje je A. B. Šimić najviše boravio, a Šimićevi susreti su jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u BiH.“ kazao je Sivrić.

„Ovdje ćemo prikazati publici najbolje od Šimićeve poezije ali i približiti ona manje poznata Šimićeva djela", rekao nam je Ivan Volić predsjednik Studentske udruge Hrvatskog jezika i književnosti.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Brojni posjetitelji na bogatoj kulturnoj večeri u Franjevačkoj galeriji

 

U četvrtak u večernjim satima u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu održan je bogat kulturni program u sklopu 55. Šimićevih susreta.

U ispunjenoj galeriji predstavljene su knjige “Panj” Ive Nuić i “Djevojka plavih očiju” Anamarie Alpeza te je otvorena retrospektivna izložba “Osvrti” vinkovačkoga autora Dejana Durakovića.

Program predstavljanja umjetničkih djela vodila je Kristina Ćavar, a započet je prigodnom glazbenom skladbom pjesme “Opomena” Antuna Branka Šimića u izvedbi djevojačkoga zbora Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem prof. Marije Čolak i uz glasovirsku pratnju prof. Ivone Ćeškić.

Lucija Čolak recitirala je pjesmu “Nađeni Bog” A. B. Šimića, a knjigu “Panj” predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, istaknuvši vrijednost ovoga djela Ive Nuić, koja se u obraćanju zahvalila svima zaslužnima za objavu njezina djela.

“Pjesmu jednom brijegu” pročitala je mlada Širokobriježanka Ana Mikulić, a roman međugorske autorice Anamarije Alpeza predstavio je Mate Grbavac.

Grbavac je istaknuo da je “Djevojka plavih očiju” drugi roman 23-godišnje Međugorke Anamarie Alpeza te da sama ta činjenica pokazuje da se radi o velikom talentu i unutarnjem nadahnuću, kao i da se od autorice može očekivati još književnih uradaka.

Roman je čitljiv i svi oni koji su ga već imali priliku pročitati rekli su da ga nisu ispuštali iz ruku, rekao je Mate Grbavac.

Nazočne je pozdravio i domaćin fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, a potom je, u sklopu bogate kulturne večeri u Franjevačkoj galeriji, predstavljeni su radovi Vinkovčana Dejana Durakovića. Nazočnima se prvo obratio Danijel Petković, ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci, a o Durakovićevim djelima govorio je Ivica Belamarić, kustos Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima.

Belamarić je istaknuo da je Duraković jedan od četiri vrijedna vinkovačka kipara, koji je specifičan zbog prikaza teme krajolika u kiparskom mediju te stilizacije i simboličnosti samih prikaza.

Sam autor Dejan Duraković kratko se osvrnuo na svoje stvaralaštvo i zahvalio svima koji su došli, a izložbu je otvorenom proglasio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

(www.jabuka.tv)

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Završeni Šimićevi susreti 2018.: Nagrada Antun Branko Šimić dodijeljena Marini Kljajo-Radić

 

U petak, 4. svibnja 2018. prije podne pjesnici su obišli grudske škole, susreli se s učenicima te im kazivali svoju poeziju i prozu. Isto tako potaknuli su u razgovoru učenike na samostalno pisanje i čitanje književnih djela. U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića s učenicima je bio dr. sc. Davor Nikolić. U Osnovnoj školi Ruđera Boškovića pjesnik Zdravko Nikić je podijelio s učenicima i nastavnicima ugodne trenutke. Pjesnikinja iz Središnje Bosne Finka Filipović posjetila je Osnovnu školu fra Stipana Vrljića u Sovićima, a školu u Tihaljini i Drinovcima počastili su svojim dolaskom među učenike Stanislav Bašić i Fabijan Lovrić.

Sveta misa i svečana Akademija održani su u Drinovcima, rodnom mjestu književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića. Sveta misa je slavljena za braću Šimić u 19 sati u župnoj crkvi. Poslije Sv. mise je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće na spomeniku pjesnicima ispred škole u Drinovcima.

Svečana Akademija počela je u 20 sati. U lijepo uređenoj školskoj dvorani Akademiju je odlično vodila Ivana Bošnjak. Prva točka programa bila je hrvatska himna “Lijepa naša” koju je otpjevao zbor Osnovne škole Drinovci. U ime pokrovitelja ovogodišnjih “Šimićevih susreta”, a pokrovitelji su bili predsjednik Sabora Republike Hrvatske i hrvatski član Predsjedništva BiH, nazočnima se obratio dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva.

Glazbena gošća ovogodišnjih “Šimićevih susreta” bila je Drinovčanka sa splitskom adresom kantautorica Ana Opačak koja je tijekom svečane Akademije izvela “Kuća pored mora” – Arsena Dedića, zatim “Nocturno” – Jakše Fiamenga i na koncu svoju vlasitu pjesmu “Ljubav”. Nazočni nisu krili zadovoljstvo njenim krasnim izvedbama. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću govorio je mladi znanstvenik iz Zagreba docent na Katedri za hrvatsku usmenu književnost Davor Nikolić.


Nagrade mladim pjesnicima uručila je ravnateljica škole u Drinovcima Anita Kolak, pošto su oni pročitali svoje nagrađene pjesme.


Svakako jedna od najsvečanijih točaka Akademije kao i samih Šimićevih susreta zbila se onda kada je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Ivan Sivrić uručio godišnju nagradu koje ovo Društvo dodjeljuje za najbolju knjigu. Ovogodišnja dobitnica je Marina Kljajo Radić, koja je iskreno i srdačno zahvalila na nagradi.

Slijedio je nastup pjesnika a ove godine svoje stihove kazivali su Fabijan Lovrić, Zdravko Nikić, Jagoda Iličić, Stanislav Bašić i Finka Filipović.


Nagrade mladim likovnim umjetnicima predao je Draženko Vranješ, predsjednik Općinskog vijeća Grude.

Na kraju Svečane Akademije sve nazočne pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora 55. Šimićevih susreta 2018. i Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Svima koji su pomogli u pripremi i izvedbi programa ovogodišnjih Susreta uputio je najsrdačnije riječi zahvale i pozvao sve na sljedeće Susrete iduće godine.