• 1.jpg
 • 2-1.jpg
 • 2.jpg
 • 3-1.jpg
 • 3.jpg
 • 5-1.jpg
 • 5-2.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 8-1.jpg
 • 8.jpg
 • 13.jpg
 • 15.jpg
 • 16.jpg
 • 17.jpg
 • 18.jpg
 • 19.jpg
 • 20.jpg
 • 21.jpg

Susreti 2015.

OPĆINA GRUDE

MATICA HRVATSKA OGRANAK GRUDE

ORGANIZACIJSKI ODBOR 52. ŠIMIĆEVIH SUSRETA 2015.

 

.

Grude, 24. travnja 2015.

 .

Predstavljen program 52. Šimićevih susreta 2015.

Organizacijski odbor 52. Šimićevih susreta 2015. godine pripremio je zanimljiv i kvalitetan program za ovu godinu. Sve to detaljno je predstavljeno danas na konferenciji za medije održanoj u dvorani za sastanke općine Grude. O programu i njegovoj koncepciji te načinima njegovog kreiranja govorili su Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, predsjednik Organizacijskog odbora, Stjepan Glavaš, podpredsjednik MH Ogranak Grude, inače redovitog suorganizatora Šimićevih susreta i  Srećko Mikulić, član Odbora.

Načelnik Grizelj, pored predstavljanja rada Organizacijskog odbora  naglasio je da je ovogodišnji pokrovitelj 52. Šimićevih susreta kao i prošle godine predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Sam Odbor koji ima Počasni i Operativni dio sastavljen je od članova koji predstavljaju sam vrh znanstvenih, kulturnih, društvenih i drugih institucija, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire. Između ostalih tu su predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, županije Zapadnohercegovačke, predstavnici škola, predstavnika katoličke crkve, muzejskih djelatnika, Sabora Republike Hrvatske, Matice Hrvatske  Zagreb, Društvo hrvatskih književnika Zagreb i drugi.

Načelnik Ljubo Grizelj zahvalio se svim članovima Odbora na vrijednom radu. Napomenuo je da prvi put imamo i izravan Internet prijenos svečane akademije koji će prenositi prvi.tv iz Mostara.

Profesor Glavaš govorio je detaljno o samom programu i mjestima na kojima će biti upriličen, koja su ujedno i mjesta života i rada Antuna Branka Šimića. Naglasio je i nastojanje Odbora za raznovrsnošću programa, te stalnom nastojanju Organizacijskog odbora predstaviti se u više mjesta programom.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svečano otvoreni 52. Šimićevi susreti

U subotu, 2. svibnja 2015. godine u dvorani osnovne škole u Drinovcima svečano su otvoreni 52. Šimićevi susreti. Ovogodišnji Susreti traju od 2. do 8. svibnja, a čast da ih otvori dobila je županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić. Voditeljica svečanog  otvaranja Mirjana Vlašić Mima započela je svečanost recitacijom Šimićevih pjesama, a Frama Drinovci uljepšala je večer svojim glazbenim brojevima.

Na početku večeri prisutne je pozdravio predsjednik Matice Hrvatske ogranak Grude i zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora 52. Šimićevih susreta Mario Bušić, te izrazio zadovoljstvom prepunom dvoranom i gostima sa svih strana Hercegovine i Dalmacije. Središnja tema večeri bilo je predstavljanje putopisnog eseja, knjige Petra Majića Drinovci su čuđenje u svijetu. O knjizi su govorili fra Mate Logara i Dragan Marijanović.

Fra Mate autorov odnos prema prirodi uspoređuje s odnosom prema Bogu. Dobar čovjek vidi ljepotu i stvara ljepotu, kaže fra Mate i pita se da li vidimo kako je dobro ono što je Bog stvorio. U knjizi ima dosta mitova i legendi, a u njima dobro uvijek pobjeđuje, Petar ih je u knjigu interpolirao u svom izvornom obliku. Fra Mate zaključuje da onaj tko ima dušu treba poput Petra i A.B. Šimića ostaviti u njoj i dio za čuđenje, te  da kroz ljepotu prirode treba tražiti veličinu Boga.  

Pisac Dragan Marijanović je rekao da mu je posebna čast predstavljati ovu knjigu koja je vrelo lirske proze. Naglasio je da dugo nije čuo da se o Hercegovini ovako lijepo piše. Rekao je da su ljudi iz Drinovaca, i s ovih prostor uvijek odlazili puni kompleksa i ne znajući kakvu ljepotu ostavljaju. Danas znamo (a to potvrđuje i ova knjiga) da umjesto stida trebamo biti ispunjeni ponosom na ljepotu i bogatsvo koje su Drinovci dali ne sam Hercegovini, nego i cijelom hrvatskom narodu, ali i europskoj poeziji.  Drinovci su jedno od najraseljenijih sela u povijesti Hrvata i nije ni čudo  što se tu rodilo toliko znamenitih ljudi. Knjigu je opisao kao esej o sebi, svome rodnom kraju, svemu svom, svome križu. Petar je u knjigu uključio mnoštvo zaboravljenih hrvatskih riječi, ona je poučna, literarna knjiga, puna proze. Putopis ne samo da objašnjava zašto smo tu, on je također i antologija, rekao je Marijanović, jer sadržava sve što je važno u povijesti Drinovaca, on je i monografija.

Na kraju večeri prisutnima se obratio i autor knjige Petar Majić, te zahvalio predstavljačima i svima prisutnima. Rekao je da je njegova knjiga pokušaj lirskog prikaza svega dostupnog što nam je Bog dao na ovom malom prostoru, a Drinovci su preslika tog prostora. Pozvao je čitatelje da uživaju te da mu ne sude. Za svoj putopis želi da bude inspiracija svima nama, te zaključuje: "Bit će ovdje života".

Program se nastavlja u ponedjeljak, 4.svibnja 2015.

KNJIGA DRINOVCI SU ČUĐENJE U SVIJETU

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svečano otvoren Hrvatski kulturni dom Antun Branko ŠimićU ponedjeljak 4. svibnja 2015. godine u sklopu 52. Šimićevih susreta svečano je otvorena Hrvatski kulturni dom Antun Branko Šimić i Gradska knjižnica. Uz svečano otvaranje upriličeno je i predstavljanje knjige pjesama A.B. Šimića na francuskom jeziku Au bord du monde prevoditeljice i književnice Martine Kramer.

Prisutne je na početku večeri pozdravio predsjednik Matice hrvatske ogranak Grude Mario Bušić, osvrnuvši se na staru knjižnicu koja je otvorena 1966. godine i čiji prostor više nije bio adekvatan. Bušić je rekao da je bilo vrijeme da Grude dobiju kulturni dom.

Prisutnima se obratio i načelnik Ljubo Grizelj naglasivši da je ovo samo dio onoga što aktualna vlast želi uraditi na kulturnom planu, te da je knjižnica i kulturni dom dar općini za njen šezdeseti rođendan.

Čast da otvori knjižnicu i kulturni dom  dopala je kulturnom atašeu francuskog veleposlanstva u Sarajevu gospodinu Lucu Veyriu.

O knjizi Au bord du monde prevoditeljice i književnice Martine Kramer govorile su Drinka Pandžić Kuliš i Mara Pezo. Drinka Pandžić Kuliš dala je stručni osvrt na prevedene Šimićeve pjesme. Šimić je volio čitati francusku poeziju i zasigurno bi bio zadovoljan ovim prijevodom svojih pjesama, rekla je Pandžić Kuliš.

Profesorica Mara Pezo nadahnuto je pročitala Šimićevu pjesmu Mati na francuskom jeziku, a večer su uljepšale učenice Osnovne glazbene škole Grude svojim glazbenim izvedbama. Program je uspješno vodila Mirjana Vlašić Mima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Izvedena predstava Muke po Iveku

 

Glumačka družina iz Zagreba – Histrioni, gostovala je u utorak 5. svibnja 2015. godine, kao dio programa Šimićevih susreta, u kino-dvorani Grude. Histrioni su u punoj kino-dvorani uspješno izveli komediju Muke po Iveku.

Ova plavo-bijela komedija u dva čina hrvatska je verzija poznatog engleskog hita RUN FORYOUR WIFE, R. Cooneya iz 1983. godine.

Nakon pet godina pauze Želimir Mesarić ponovo je (po peti put) režirao u Histrionima i to Muke po Iveku iliti Tr...Tr...Trnje – Tr...Tr...
Trešnjevka Nina Škrabea, vjerojatno i najizvođenijeg autora te glumačke družine kojoj su i njegovi tekstovi značajno pomogli u stvaranju samosvojne varijante pučkog kazališta. Njegova prethodna predstava na Zagrebačkom histrionskom ljetu Idu dani, mlade ni (prije dvije godine u režiji Georgija Para) svojim  skromnijim dometima mogla navesti na pitanje da li je Škrabeu mjesto među značajnicima povijesti Histriona ili još uvijek može ostvariti djelo koje će komunicirati sa suvremenom publikom. Ovaj put, Škrabe je napisao iznimno zabavan komad na granici komedije zabluda i burleske o zagrebačkom taksistu Ivanu Kovaču koji je istodobno u braku s dvije potpuno različite žene koje ne znaju jedna za drugu i s kojima živi u dva različita stana.

U Trnju mu je supruga Marica mlada, ali tradicionalistički odgojena Dalmatinka koja navija za Hajduk i obožava Mišu Kovača, a na Trešnjevci Zagrepčanka Barbara, rokerica koja sluša Prljavo kazalište i navija za Dinamo.Vožnja taksijem od jednog do drugog doma traje četiri i po minute, a opravdavajući se upravo raznim vremenima radnih šihti i vodeći brigu o preciznom rasporedu Ivek uspijeva uspješno funkcionirati u oba braka i ponašati se sa svakom ženom toliko drugačije kao da se radi o drugom čovjeku...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U OŠ Antuna Branka Šimića književni nastup Antuna Lučića

U sklopu 52. Šimićevih susreta danas je u OŠ Antuna Branka Šimića u Mostaru upriličen književni nastup i prigodno predavanje književnika i profesora Antuna Lučića o Šimićevu poetskom slušanju govora, pod nazivom "„...nad mojom glavom moja pratilica zvijezda."

Književni nastup su organizirali Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i OŠ Antuna Branka Šimića Maostar u povodu 30 godina književnog stvaranja Antuna Lučića, profesora s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ovom prigodom učenici OŠ A. B. Šimića svojim stvaralačkim sposobnostima izveli su lirski nadahnut program. Nakon toga izaslanstvo Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, općine Grude i OŠ Antuna Branaka Šimića položilo je cvijeće na spomenik velikom pjesniku A. B. Šimiću u Mostaru.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otvorena izložba Vinkovačkih umjetnika Josip Juraj Strossmayer: 1815. - 2015. - kistom-dlijetom-perom

 

U srijedu, 6. svibnja 2015. godine, otvorena je u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu izložba Vinkovačkih umjetnika Josip Juraj Strossmayer: 1815. - 2015. - kistom-dlijetom-perom. Gostovanjem galerije Slavko Kopač iz Vinkovaca, grada u kojem se Šimić školovao, nastavio se program 52. Šimićevih susreta. Izložba je upriličena povodom 200. obljetnice rođenja Josipa Juraja Strossmayer.

Fra Vendelin Karačić je u svom govoru rekao da je Strossmayer inspiracija brojnih umjetnika, naglasivši da je ovo susret, odnosno preplet povijesti, umjetnosti, duhovnosti, tradicije i suvremenosti, dvojice velikana, dvaju gradova pobratima.

Ravnatelj gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković rekao je da mu je veliko zadovoljstvo i čast što može slaviti 200 godišnjicu rođenja biskupa Strossmayer , jednog od najvećih Europskih sinova. Franjevačka galerija ukrašena je sa 20 djela raznih umjetnika te s nekoliko povijesnih dokumenata najpoznatijeg hrvatskog biskupa.

Klapa Dobrkovići uveličala je večer svojim glazbenima izvedbama, a program je vodila Željka Šaravanja. Izložbu je otvorila ministrica obrazovanja Ružica Mikulić.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svečano zatvoreni 52. Šimićevi susreti

Svečanom akademijom i misom zadušnicom za braću Šimiće svečano su u petak, 8. svibnja, 2015. godine zatvoreni 52. Šimićevi susreti. Zadnji dan manifestacije započeo je susretom književnika s učenicima u osnovnim i srednjoj školi općine Grude. Sv. misu slavio je drinovački župnik fra Bože Milić. Program svečane akademije vodila je Maja Lasić, koja je večer započela Šimićevom Opomenom, a himnu je otpjevao zbor Osnovne škole Drinovci. Saborski zastupnik Goran Marić obratio se prisutnima u ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke.

Predavanje o A.B. Šimiću održao je akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Akademik Damjanović osvrnuo se posebno na matičina izdanja Šimićevih djela kroz povijest. Matica hrvatska je još 1933. godine kao svoje izvanredno izdanje ponudila Šimićeve Izabrane pjesme, a Matičin poznati niz Stoljeća hrvatske književnosti prije tri godine pod istim je naslovom izdao dvije Šimićeve knjige. Između ta dva izdanja bilo ih je s Matičinim znakom još nekoliko, rekao je akademik, 1933. Matica je objavila knjigu na njemačkom s dvije Šimićeve pjesme, 1963. u poznatom nizu Pet stoljeća hrvatske književnosti kao 99. knjiga pojavio se izbor proze i poezije A.B. Šimića. Godinu dana kasnije 1964. u Maloj knjižnici Matice hrvatske kao 23. knjiga pojavila se Šimićeva pod naslovom Pjesme i eseji. Matica je 2008. u Parnas biblioteci izdala Izabrane pjesme A.B. Šimića. Najopsežnije Matičino predstavljanje Šimićeva djela desilo se u sarajevskom ogranku MH, koji u svom ciklusu Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga kao 22.,23., i 24. knjigu nude opsežan izbor Šimićevih djela - u jednoj knjizi stihova i dvije knjige proze. Iz ovoga vidimo da je Matica poklanjala doličnu pažnju pjesniku za koga se uvijek ističe da je među najboljim u ukupnom trajanju hrvatske pjesničke riječi, zaključio je akademik Damjanović.

Večer su uljepšale i glazbene točke klape Bratovština. Nagradu za najbolje mlade pjesnike do 25 godina dodijelio je Draženko Vranješ predsjednik Općinskog vijeća Grude, a dobitnice su Mia Prlić, Petra Rupčić i Martina Pandžić iz osnovne škole. Iz srednje škole dobitnice su Ivana Kalfić, Nera Meliš i Anamarija Čolak. Dobitnica nagrade sa sveučilišta je Martina Radoš sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nagradu Antun Branko Šimić, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne dobio je Ante Zidrum za roman Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.. Nagradu mu je dodijelio predsjednik DHK H-B prof. Ivan Sivrić. Zidrum je rekao da je do sad dobio mnogo nagrada, ali da mu ova zbog samog imena mnogo znači, kao i zbog činjenice da su mu je dodijelili kolege. Večer su svojim stihovima obogatili i pjesnici Miljenka Koštro, Marina Kljajo Radić, Tomislav Žigmanov, Miroslav Mićanović i Dragan Marijanović. In memoriram prof. Krešimiru Šegi izrekao je književnik Miro Petrović. Posljednju zahvalu svima sudionicima, organizatorima i posjetiteljima ovogodišnjih, iznimno posjećenih susreta dao je predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Na kraju večeri voditeljica je prisutne pozvala na izložbu učeničkih radova i prigodni domjenak.

Izravni prijenos Akademije prenosio je prvi.tv.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------