• 1.jpg
 • 2-1.jpg
 • 2.jpg
 • 3-1.jpg
 • 3.jpg
 • 5-1.jpg
 • 5-2.jpg
 • 5.jpg
 • 6.jpg
 • 8-1.jpg
 • 8.jpg
 • 13.jpg
 • 15.jpg
 • 16.jpg
 • 17.jpg
 • 18.jpg
 • 19.jpg
 • 20.jpg
 • 21.jpg

Susreti 2014.

51. ŠIMIĆEVI SUSRETI 2014.

3. V. 2014. (subota) – Otvaranje 51. Šimićevih susreta 2014.

U 19 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima

Predstavljanje knjige Šimićevi susreti – Šimićev pjesmopis

Prikazivanje dokumentarnog filma U boji neba – A. B. Šimić, autorice Ljubice Benović

Nastup kantautorice Lucije Zovko

Izložba radova učenika Osnovne škole Drinovci o životu i djelu A. B. Šimića i Stanislava Šimića

 

6. V. 2014. (utorak) – U 12 sati u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu

Otvaranje izložbe Gradske galerije Slavko Kopač iz Vinkovaca:

Đurđena Zaluški, retrospektivna izložba slika

Predstavljanje stiho-zbirke

Slavonijo, zemljo plemenita, autora devetorice slavonskih pjesnika s ilustracijama Vanje Radauša

 

7. V. 2014. (srijeda) – U 19 sati u kinodvorani u Grudama

predstava Sladoled u izvedbi teatra Gavran iz Zagreba

 

8. V. 2014. (četvrtak) – U 12 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Homage Antunu Branku Šimiću – „…pogled u pogledu…“

Svečano puštanje u rad dvorane Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

s imenom Antuna Branka Šimića

Ovaj događaj je u suradnji Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne,

Osnovne škole A. B. Šimić Mostar i Filozofskog fakulteta

U 13 sati Svečano polaganje vijenca na spomenik pjesniku u Parku A. B. Šimića u Mostaru

 

9. V. 2014. (petak) – U 10 sati u osnovnim i Srednjoj školi općine Grude

Susret književnika s učenicima

U 18 sati u župnoj crkvi u Drinovcima

Sveta misa za Antuna Branka i Stanislava Šimića

U 19 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima

Akademija u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića

Predavanje akademika Josipa Bratulića

Dodjela nagrada mladim pjesnicima

Dodjela godišnje nagrade „Antun Branko Šimić“ i nastup pjesnika „Pjesnici su čuđenje u svijetu“

Nastup kantautora Daniela Načinovića

Zatvaranje 51. Šimićevih susreta 2014.

 

POKROVITELJ 51. ŠIMIĆEVIH SUSRETA JE

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA GOSP. JOSIP LEKO

 

 

--------------------------------------------------------

Predstavljen program 51. Šimićevih susreta 2014.

Grude, 16. travnja 2014.

Organizacijski odbor 51. Šimićevih susreta 2014. godine pripremio je zanimljiv i kvalitetan program za ovu godinu. Sve to detaljno je predstavljeno  danas na konferenciji za medije održanoj u dvorani za sastanke općine Grude. O programu i njegovoj koncepciji te načinima njegovog kreiranja govorili su Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, predsjednik Organizacijskog odbora, Stjepan Glavaš, podpredsjednik MH Ogranak Grude, inače redovitog suorganizatora Šimićevih susreta i  Srećko Mikulić, član Odbora.

Načelnik Grizelj, pored predstavljanja rada Organizacijskog odbora  naglasio je da je ovogodišnji pokrovitelj 51. Šimićevih susreta predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko. Sam Odbor,koji ima Počasni i Operativni dio sastavljen je od članova koji predstavljaju sam vrh znanstvenih, kulturnih, društvenih i drugih institucija, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire. Između ostalih tu su predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, županije Zapadnohercegovačke,predstavnici škola, predstavnika katoličke crkve, muzejskih djelatnika, Sabora Republike Hrvatske, Matice Hrvatske  Zagreb, Društvo hrvatskih književnika Zagreb i drugi.

Veliku zahvalnost načelnik Grizelj izrekao je i mr. sc. Andrijani Mlinarević Cvetković na likovnim rješenjima plakata i pozivnica za ovogodišnje Šimićeve susrete. Nastavak je to plodne suradnje. Novost je što je umjetnica ove godine pripremila i posebna priznanja za mlade pjesnike. Načelnik Ljubo Grizelj zahvalio se svim članovima Odbora na vrijednom radu kao i nazočnim novinarima koji su se u pristojnom broju odazvali ovom pozivu.

Profesor Glavaš govorio je detaljno o samom programu i mjestima na kojima će biti upriličen, koja su ujedno i mjesta života i rada Antuna Branka Šimića. Naglasio je i nastojanje Odbora za raznovrsnošću programa, te stalnom nastojanju Organizacijskog odbora predstaviti se u više mjesta programom, kako ne bi zadržali Susrete u lokalnom okviru.

Načelnik Ljubo Grizelj je obrazložio razloge promjene  termina održavanja Susreta, koji se sada održavaju u mjesecu svibnju umjesto u mjesecu studenome, što je po općem mišljenju velikog broja nazočnih novinara, bila dobra odluka.

 

--------------------------------------------------------

Otvoreni 51. Šimićevi susreti 2014.

Drinovci, 3. svibnja 2014.

Robert Pehar, glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, voditelj svečanog programa, u uvodu je govorio  stihove Antuna Branka Šimića. Predstavljajući ovogodišnje “Šimićeve susrete”  posebno je istaknuo  visoko pokroviteljstvo Sabora RH nad ovogodišnjim “Susretima”, te istaknuo “Šimićeve susrete” kao jednu od najznačajnijih kulturnih priredbi koja je u svojoj dugovječnosti došla do brojke 51. a i koja je zadržala ljudsku toplinu i srdačnost.

Kantautorica Lucija Zovko iz Širokog Brijega sjajno je otpjevala uglazbljene stihove Šimićeve pjesme  “Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“.

Predsjednik Organizacijskog odbora i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj u svom obraćanu, prije svega se zahvalio nazočnima koji su bili u dvorani, dragim gostima i svima koji su svojim trudom realizirali ovaj značajan kulturni događaj. Na poseban način se zahvalio našem dragom gostu koji je s nama a to je Velimir Pleša, generalni konzul RH u Mostaru, te Žani Ćorić, predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Zgasnuli smo žutu lampu” bila je još jedna pjesma koju je odrecitirao Robert Pehar.

Podijelivši nekoliko prigodnih riječi s nazočnima, gospodarski tajnik MH iz Zagreba Damir Zorić, osobito je istaknuo šire značenje “Šimićevih susreta” što je u neku ruku i svojevrsna baština čovječanstva. Još jedna od odrednica Šimićevog pjesništva, po Zoriću, je svakako to da je on snažan pjesnik zavičaja.  

Žana Ćorić, predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom kratkom obraćanju rekla je da snažno podržava ovakva kulturna događanja i da će njen Ured nastaviti to činiti.

Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, imao je čast otvoriti ovogodišnje 51. Šimićeve susrete. Istaknuo je da je izvrsno što je Sabor Republike Hrvatske pokrovitelj. Snažno pohvalio rad Ogranka MH Grude i naglasio kako MH u Grudama obavlja poslove s ljubavlju, strašću, srdačno i s puno entuzijazma i onda je to lako prepoznati. Na koncu svog obraćanja proglasio je Šimićeve susrete otvorenima.

Baladu “Potraži me u predgrađu” izvrsno je otpjevala Lucija Zovko.

“Šimićev pjesmopis” je knjiga koju je MH Ogranak Grude i Organizacijski odbor 51. Šimićevih susreta izdao za ovogodišnje Šimićeve susrete. O knjizi je govorio Stjepan Glavaš. Istaknuo je da je ovo samo dio posla koji bi trebalo obaviti kada se govori o prošlim “Šimićevim susretima”, i to ostaje za budućnost. Sam pregled programa u prošlih dvadesetak godina svjedoči o bogatom i raznovrsnom i iznad svega kvalitetnom programu. Nije se nikada smetnulo s uma i podstaknuti mlade pjesnike da svojim radovima uzmu aktivno učešće na Susretima. Stipe Glavaš govorio je i o poeziji Antuna Branka Šimića, te njegovim odrednicama kao što su odnos s majkom, tijelo, Bog, siromaštvo, bolest i slično.

Pri kraju ove lijepe svečanosti početka ovogodišnjih 51. Šimićevih susreta kantautorica Lucija Zovko otpjevala je pjesmu “Tvoja zemlja” pobravši veliki pljesak nazočnih.

Nazočnima se na kraju svečanosti obratila Ljubica Benović koja je predstavila svoj film o A.B.Šimiću “U boji neba“.

Vrijedni učenici Osnovne škole u Drinovcima pripremili su za ovu prigodu izložbu svojih likovnih radova. Ravnateljica škole Anita Kolak i jedna učenica škole kazale su par prigodnih riječi na otvaranju Izložbe.  

KNJIGA ŠIMIĆEV PJESMOPIS

 

 -------------------------------------------------------------------

NAJAVA: Predstava „Sladoled“ Teatra Gavran u Grudama

U sklopu 51. Šimićevih susreta u srijedu, 7. svibnja 2014. godine u 19 sati u kinodvorani u Grudama održat će se predstava Teatra Gavran „Sladoled“. Predstava je najavljena kao neobična komedija u kojoj su junakinje majka i kći čiji se uzajamni odnos i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili u predstavi opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena.

Teatar Gavran pokrenuli su u jesen 2002. glumica Mladena Gavran i njezin suprug, književnik Miro Gavran. Predstava "Sladoled" dvanaesta je premijera toga kazališta u jednako toliko godina njegova postojanja.

najava sladoled

 

------------------------------------------------------------------

51. Šimićevi susreti: U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena izložba slika

Utorak, 6. svibnja 2014.

U sklopu programa 51. Šimićevi susreti 2014. u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u utorak je otvorena retrospektivna izložba slika ‘Đurđena Zaluški’ Gradske galerije Slavko Kopač iz Vinkovaca.

Izložbu je otvorila ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Helena Lončar naglasivši povezanost Slavonije i Hercegovine preko pjesnika Antuna Branka Šimića iz Hercegovine i slikarice Zaluški iz Slavonije.

Izložbu je predstavio povjesničar umjetnosti iz Vinkovaca Ivica Belamarić. U programu su sudjelovali i pjesnikinja iz Vinkovaca Tatjana Kurolt i prof. Krešo Marić djelatnik Gradskog muzeja Vinkovci.

Prof. Jozo Marić, član Organizacijskog odbora Šimićevi susreti 2014. je predstavio stiho-zbirku pjesama ‘Slavonijo, zemljo plemenita’, autora devetorice slavonskih pjesnika s ilustracijama Vanje Radauša.

Program je vodila Višnja Spajić, a u glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Glazbene škole Široki Brijeg pod ravnanjem prof. Ane Čolak i uz klavirsku pratnju prof. Anite Milićević.

 

 

 ---------------------------------------------------------------------

Predstava Sladoled u kino dvorani Grude

Grude, 7. svibnja 2014.

Kino dvorana u Grudama ugostiila je u srijedu navečer novu komediju književnika i dramatičara Mire Gavrana "Sladoled", koja na duhovit način tematizira sudbinsku odrednicu koju ženskome životu nose odnosi s muškarcima.

Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom, koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Uz pitke i britke Gavranove dijaloge uspjehu predstave ponajviše pridonose sjajne Mladena Gavran i Ana Vilenica koje u ulogama majke i kćeri i projiciranju njihovih odnosa od najranijih dana pa sve do starosti publiku ostavljaju gotovo bez daha punih sat i po vremena na pozornici.
Majka i kći svoje razgovore obavljaju na terasi kvartovske slastičarnice, uživajući u sladoledu, a kasnije u kavi. Ana Vilenica koja u „Sladoledu“ igra malenu zaigranu djevojčicu, bučnu tinejđericu, zanesenu studenticu do ozbiljne udane žene i majke s mnoštvom problema u suvremenom bračnom i poslovnom životu pokazala je da je glumica pred kojom stoje najbolji kazališni dani. Promjene u odnosu kćeri i majke uvjerljivo i upečatljivo (do)nosi Mladena Gavran od dana kada brine o svome djetetu, problema s mužem koji „šara“, preko razdoblja vlastite samoće do poznih umirovljeničkih godina.

Teatar GAVRAN je na ovome projektu okupio sjajnu ekipu kazalištaraca – autor teksta je najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, redatelj predstave je Boris Svrtan, uz kojega se vežu brojne glumačke i redateljske uspješnice, dok u glavnim ulogama nastupaju glumice zavidne vještine Mladena Gavran i Ana Vilenica. Scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek. Izbor glazbe načinio je Neven Zebić.

 

---------------------------------------------------------

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svečano je u rad puštena dvorana s imenom A.B.Šimića

Mostar, 8. svibnja 2014.

''Imenovanje dvorana po znamenitim osobama iz našeg naroda se odvija na poticaj našeg dekana prof.dr. Zorana Tomića. Odjel za hrvatski jezik i književnost, koji je preko 20 godina na Filozofskom fakultetu se odlučio za ime A.B. Šimića, što je jednoglasno prihvaćeno na sjednici znanstveno - nastavnog vijeća. Svima je jasno da je A.B. Šimić jedan od najvećih sinova Hercegovine ali i šire, i iznimna čast nam je što je Šimić osoba po kojoj će naša dvorana dobiti ime'', rekla je Ružica Zeljko-Zubac, doc. – prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju.

Ovaj događaj organiziran je u sklopu 51. Šimićevih susreta, koji se održavaju širom Hercegovine.

''51. Šimićevi susreti su najdugovječnija, najuvjerljivija i kulturna književna manifestacija Hrvatima, ali i ostalim narodima u BiH. Mi smo izuzetno ponosni, jer Šimić je univerzalna veličina i slijedeći njegov životni i obrazovni put, njegovo stvaranje došli smo danas iz njegovih Gruda, iz rodnih Drinovaca, u Mostar i donijeli ovaj program'', rekao je Ljubo Grizelj, predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta.

Ovogodišnji susreti se sastoje od pet različitih cjelina, a za sutra je najavljena svečana akademija u rodnim Drinovcima, te dodjela godišnje nagrade A.B. Šimić. Kako je rekao Ivan Sivrić iz Društva hrvatskih književnika HB za tu nagradu je bila velika konkurencija naime, predloženo je 28 autora i 30 knjiga.

Manifestacija je nastavljena polaganjem vijenaca u parku A.B. Šimića u Mostaru.

 

----------------------------------------------------------

Svečano završili 51. Šimićevi susreti 2014.

Drinovci, 9. svibnja 2014.

U petak 9. svibnja 2014. godine svetom misom u župnoj crkvi u Drinovcima za braću Šimić i svečanom akademijom u Drinovcima, rodnom mjestu Antuna Branka i Stanislava Šimića, završili su 51. Šimićevi susreti 2014. godine.

Na samom početku je sve nazočne pozdravio voditelj programa, glumac HNK Mostar Robert Pehar koji je recitirao Šimićeve pjesme tijekom cijele priredbe, a potom je zbor Osnovne škole Drinovci otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša.

Uslijedilo je pozdravni govor koji je uputio izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske,  pokrovitelja ovogodišnjih 51. Šimićevih susreta, saborski zastupnik dr. sc. Goran Marić. Pozdravio je sve u ime predsjednika Sabora RH Josipa Leke i naglasio važnost ove manifestacije za hrvatsku književnu povijest i sadašnjost, ističući pri tome veličinu braće Šimiće, posebice Antuna Branka Šimića.

Predavanje o A. B. Šimiću održao je akademik Josip Bratulić potpredsjednik Matice hrvatske. Akademik Bratulić je između ostaloga rekao da je Antun Branko Šimić jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, čovjek koji je svoju vjeru svjedočio u svojim pjesmama, ali i kao čovjek neprestance tražio tajne koje su u tom rasponu između neba i zemlje.

Čitav je ovogodišnji sadržajan program Akademije glazbom obogatio kantautor i pisac, književnik Daniel Načinović iz Pule.

Uslijedila je zatim dodjela nagrada mladim pjesnicima. Nagrade mladim pjesnicima do navršenih 25 godina života koji do sada nisu objavili ni jednu zbirku pjesama dodijelio je Dražen Vranješ, član Organizacijskog odbora 51. Šimićevih susreta. Istovremeno su bile recitacije nagrađenih radova mladih pjesnika koji su svoje pjesme sami recitirali dok su preuzimali nagradu.

Nagrađeni su sljedeći mladi pjesnici:

Katarina Biško, učenica 7. razreda Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići,

Anamarija Čolak, učenica 3. razreda opće gimnazije Srednje škole A. B. Šimića Grude,

Ivan Luketić, student 2. Godine kroatistike i filozofije na Filozofskoim fakultetu u Splitu,

Mario Grizelj, student na Sveučilištu u Mostaru.

Dodjeljena je i godišnja nagrada Antun Branko Šimić Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne koju je dodijelio predsjednik DHK H-B prof. Ivan Sivrić, a uručena je akademiku Ivanu Aralici za roman Japundže. Akademik Aralica je u ovoj prigodi zahvalio svima.

Iza toga je bio nastup sljedećih pjesnika: Daniel Načinović, Amir Brka, Pajo Kanižaj, Ivan Sivrić, Joso Živković i Dijana Burazer.

Na kraju je u ime Organizacijskog odbora 51. Šimićevih susreta 2014., potpredsjednik Organizacijskog odbora Mario Bušić, prigodnim riječima zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovogodišnjim, programom i sudionicima bogatim, Šimićevim susretima i svečano zatvorio 51. Šimićeve susrete 2014. godine.

Organizacijski odbor 51. Šimićevih susreta 2014.

 

Susret pjesnika s učenicima po školama